Skip to content

Полезни съвети

Предлагаме ви няколко полезни съвета които ще ви помогнат да избегнете често допускани грешки при извозване на стари мебели или почистване на мазета и тавани.

Направете  списък на предметите необходими за изнасяне с техните приблизителни размери.

 Да речем, че имате нужда от извозване на няколко броя стара мебел и някой друг електроуред.  При тази ситуация не е необходимо да се прави оглед и можете да получите крайна цена за услугата още на момента – по телефона. Но за да получите точна цена трябва да сте наясно колко предмета ще се изнасят и какви са техните приблизителни размери.

Пример. Да речем, че имате за изнасяне диван, гардероб и секция. Дивана двуместен ли е или триместен (двойка или тройка)? Гардероб – двукрилен или трикрилен, със или без надстройка? Секция – колко е висока и каква е нейната дължина. Дали въпросната секция покрива почти цялата дължина и височина на стаята или е доста по-малка. Ето защо е важно да се направи предварителен списък на вещите. Това ще ни помогне да добием по-ясна представа за обема на работата и времето за което ще успеем да приключим. Вие от друга страна ще си спестите време и ще получите така желаната крайна цена.

Постарайте се да дадете точен отговор на следните 3 въпроса когато правите запитване за оферта.

  • От кой етаж ще се изнасят мебелите?
  • Има ли асансьор в сградата?
  • На какво разстояние от входа (според вас) ще може да паркира камиона/буса?

Тези три фактора, броя и размерите на мебелите играят важна роля при определянето на крайната цена за извозване.

Избягвайте оферти с цена на кубичен метър, а вместо това изисквайте крайна цена.

Вие знаете ли колко кубични метра пространство заемат вашите стари мебели и вещи? А ми камиона в който ще се товарят мебелите колко кубични метра е? Каква част от обема му ще бъде заета с вашите вещи и ще бъдат ли плътно и прилежно подредени в товарното помещение? Как ще се товарят мебелите – в цял вид или ще се натрошат за да се спести пространство?

При основно почистване на апартамент вашите мебелите могат да бъдат събрани в един бус, но може да се съберат и в два. Всичко зависи от това дали ще се работи на кубичен метър или ще платите крайна цена.

Винаги изисквайте оглед на място при голямо количество мебели и отпадъци.

При основно почистване на апартамент, мазе или таван с голямо количество едри и дребни отпадъци – стари мебели, уреди, ненужни вещи и дребни боклуци е доста несериозно, ако ви бъде дадена крайна цена още по телефона. В такива случай е най-добре да се организира оглед на място които ние от Хамали Стоянов предлагаме напълно безплатно. Освен това ние винаги даваме ориентировъчна цена за конкретната услуга за да сте наясно колко би могло да ви струва още предварително. По този начин оставяме на вас да прецените дали има смисъл да се прави оглед.

Обадете  се на няколко фирми. Обяснете им какво точно трябва да се свърши и поискайте да ви дадат точна или приблизителна цена за почистване на вашето жилище, мазе или таван. Една сериозна фирма с опит в бранша не би се затруднила да отговори ясно и точно на вашите въпроси. Уклончивостта и шикалкавенето са признак на некомпетентност и липса на опит.

Направете снимки или видеоклип на мебелите

Направете снимки на мебелите необходими за изнасяне или помещенията които трябва да се почистят от битов отпадък. Това е една сравнително нова практика позната още като „дистанционен оглед” или „онлайн оглед“, която набира все по-голяма популярност и многократно е доказала своята полезност при определянето на цената за подобен тип хамалски услуги. Механизмът е следния: правите снимки или видеоклип на старите си мебели или на помещенията като цяло, които ще се почистват. Постарайте се снимките да бъдат направени от различни ъгли на помещението, така че да не изпуснете нещо. След това се обадете на няколко фирми, обяснете им от какво точно се нуждаете и вземете валиден имейл на който да изпратите снимките в прикачен файл. Или още по-добре изпратете снимките или видоеклипът по вайбър.  

Планирайте предварително и не взимайте решения в последния момент.

Ако решите да ползвате фирма за частично изхвърляне на няколко предмета е желателно да се обадите и да запазите час поне 1-2 дни предварително. Въпреки, че това може да стане и от днес за днес в зависимост от моментните възможности и заетост на фирмите. Но все пак е по-добре да не отлагате до последния момент.

Що се отнася  до цялостно почистване на апартамент с цел освобождаване на жилището за основен ремонт е желателно да планирате процеса поне 5 дни предварително ако не и повече. Пет дни аванс ще ви помогнат да изберете фирма, да организирате оглед на място, да сравните поне две оферти и да уточните удобен за двете страни ден и час в който да се осъществи самото почистване.

Ние от Хамали Стоянов създадохме този списък с полезни съвети с цел да ви помогнем при взимането на информирано решение за това как най-добре да разрешите вашия проблем с почистването. Надяваме се че информацията на тази страница ви е била полезна.